Ontstaan

Ontstaan

‘Hoe maak ik het verschil met kerst?’

Het was november 2013 en met deze vraag liep ik al een aantal jaar rond. Kerst is het ultieme moment van huiselijkheid en ‘samen zijn’. Maar als je alleen bent, is juist kerst hét moment dat het meest schuurt. Een gevoel dat ik zelf goed kende. En daarin wilde ik het verschil maken en de aankomende kerst wilde ik het anders doen; goed voor mezelf en ook goed voor anderen. Zo ontstond het idee van de EngelenTafel: een open tafel met Kerst.

Een tafel vol Kerst Engelen

En zo gebeurde het: samen met mijn man op zoek naar mensen in onze omgeving die met kerst alleen zouden zijn en zouden gedijen aan onze huiselijke Kersttafel. Dat was echt even zoeken. Al snel ontdekten we dat via organisaties waar vrijwilligers werken, gasten voor ons kerstdiner gevonden werden.

Vol enthousiasme stelden we een menu samen en kookten we die tweede kerstdag een heerlijk diner. Ook waren we vol verwachting hoe het zou zijn….

Alles overtrof onze verwachtingen: het werd een prachtige avond met mooie verhalen, ontroerende openheid en dankbaarheid. Onvergetelijk voor ons en onze gasten. Sindsdien doen we dit ieder jaar. Een tafel vol ‘Kerst Engelen’. Mijn hart vult zich iedere keer met zoveel dankbaarheid en na al die jaren ook overtuiging; dit gun ik zo veel meer mensen!

Het inspireerde mij hoe een klein gebaar zoveel impact kan maken. Hoe mooi zou het zijn als deze EngelenTafel op veel meer plekken in Nederland zou ontstaan?

Geraakt door het idee?

Vanuit die wens begonnen we het idee te delen en het is fijn om te zien dat mensen erdoor geraakt worden. Dus in 2017 gebeurde het en ging de EngelenTafel op meerdere plekken ‘live’. Vele mensen werden geraakt door het idee. En zo waren er met Kerst 2017 ruim 24 tafels waar meer dan 100 gasten aanschoven. In 2018 ruim 100 tafels met meer dan 425 gasten. In 2019 400 tafels met ruim 2000 gasten. En even zo veel dankbaarheid en hartverwarmende ervaringen.

En nu in 2021

2020 was een jaar zonder engelentafels vanwege corona. En nu in 2021 gaan we vol enthousiasme voort. Op meerdere plekken door het hele land wordt de EngelenTafel enthousiast omarmt en opgepakt.  Of het ook iets voor jou is, voel je vanzelf. Het enige wat dan nog nodig is, is een goede voorbereiding. Dit door gasten te regelen en een menu samen te stellen. De opzet, een draaiboek en tips liggen klaar. Met groot genoegen delen we onze ervaringen. Met de EngelenTafel maken we voor mensen echt het verschil. Ook in 2021.

Ik hoop dat er vele EngelenTafels mogen volgen! Help jij mee om mijn droom verder waar te maken?”

Met een harte groet van Jeannette

 

 

 

De naam EngelenTafel is geïnspireerd op een van onze gasten die ons als dank een kaart met de volgende tekst stuurde: “Engelen bestaan nog! Jullie zijn met recht een engel. Dank voor alles.”

 Vele helpende handen

De EngelenTafel wordt gedragen door vele vrijwilligers; die zich inzetten om het idee te delen en het verhaal te vertellen, die gasten thuis uitnodigen, die andere gasttafels inspireren, die helpen om mooie foto’s te maken en ga zo maar door. Dankjewel daarvoor: jullie zijn engelen!