Ontstaan

Ontstaan

‘Hoe maak ik het verschil met kerst?’

Het was november 2013 en met deze vraag liep ik al een aantal jaar rond. Kerst is het ultieme moment van huiselijkheid en ‘samen zijn’. Maar als je alleen bent, is juist kerst hét moment dat het meest schuurt. Een gevoel dat ik zelf goed kende. En daarin wilde ik het verschil maken en de aankomende kerst wilde ik het anders doen; goed voor mezelf en ook goed voor anderen. Zo ontstond het idee van de EngelenTafel: een open tafel met Kerst.

Een tafel vol Kerst Engelen

En zo gebeurde het: samen met mijn man op zoek naar mensen in onze omgeving die met kerst alleen zouden zijn en zouden gedijen aan onze huiselijke Kersttafel. Dat was echt even zoeken. Al snel ontdekten we dat via organisaties waar vrijwilligers werken, gasten voor ons kerstdiner gevonden werden.

Vol enthousiasme stelden we een menu samen en kookten we die tweede kerstdag een heerlijk diner. Ook waren we vol verwachting hoe het zou zijn….

Alles overtrof onze verwachtingen: het werd een prachtige avond met mooie verhalen, ontroerende openheid en dankbaarheid. Onvergetelijk voor ons en onze gasten. Sindsdien doen we dit ieder jaar. Een tafel vol ‘Kerst Engelen’. Mijn hart vult zich iedere keer met zoveel dankbaarheid en na al die jaren ook overtuiging; dit gun ik zo veel meer mensen!

Het inspireerde mij hoe een klein gebaar zoveel impact kan maken. Hoe mooi zou het zijn als deze EngelenTafel op veel meer plekken in Nederland zou ontstaan?

Van 8 naar 8000 ‘bordjes erbij’ door heel het land

Vanuit die wens begonnen we het idee te delen en het is fijn om te zien dat mensen erdoor geraakt worden. Dus in 2017 gebeurde het en ging de EngelenTafel op meerdere plekken ‘live’. Vele mensen werden geraakt door het idee. En zo waren er met Kerst 2017 ruim 24 tafels waar meer dan 100 gasten aanschoven, in 2018 meer dan 1000 gasten en de jaren erna groeide het door en door en zo vierden de afgelopen jaren duizenden mensen – die anders alleen zouden zijn – samen kerst!  En overal en ieder jaar even zo veel dankbaarheid en hartverwarmende ervaringen. 

De vleugels wijd uitgeslagen

Met de jaren werd het inspirerende idee van ‘een bordje erbij met kerst’ een grote organisatie om mensen bij elkaar te brengen en te matchen. Dat raakte af van onze basis: ‘mensen inspireren om uit te reiken naar anderen om samen kerst te vieren’. En vandaar de ommezwaai terug naar de basis. 

En nu in 2023

Alleen zijn en je soms eenzaam voelen zijn heel bespreekbare onderwerpen geworden. Het taboe is er vanaf! En dat is een grootse ontwikkeling. De opgave voor iedereen is er nog wel, en ook weten we meer en meer wat we zelf te doen hebben om vervuld te zijn. Dat maakt dan we van ‘organiseren’ terug gaan naar ‘inspireren’. Want hoe maak jij zelf nieuwe verbindingen om samen te zijn, vind je zingeving, reik je uit en zoek je contact met mensen om je heen?! Wil je daarover jouw verhaal en inspiratie delen: heel graag. Zo brengen we anderen op ideeën en helpen we elkaar. Met kerst én de rest van het jaar!” 

Met een harte groet van Jeannette

 

 

 

De naam EngelenTafel is geïnspireerd op een van onze gasten die ons als dank een kaart met de volgende tekst stuurde: “Engelen bestaan nog! Jullie zijn met recht een engel. Dank voor alles.”

De EngelenTafel komt recht uit het hart van Jeannette Saatrube Vernooij. Direct contact via: jeannette@engelentafel.nl .