Vragen?

Vragen?

Geraakt door het idee en op weg naar jouw eigen EngelenTafel: hier vind je antwoord op een aantal veel gestelde vragen:

Waar vind ik de gasten voor mijn EngelenTafel? Jouw gasten aan tafel zijn op vele plekken te vinden. De ervaring leert dat het van belang is om mensen via via uit te nodigen. Op deze manier creëer je vertrouwen voor je gast en voor jezelf. Een belangrijke bron ligt bij organisaties die ook met vrijwilligers werken. Via de lokale coördinator of aanspreekpunt kun je in contact komen. De gasten zijn dan waarschijnlijk de vrijwilligers die bij deze organisaties actief zijn. Bijvoorbeeld:
 • Stichting ‘Met je Hart’: verbindt kwetsbare ouderen. www.metjehart.nl
 • Inloophuizen. Bijvoorbeeld: Vicky Brown Huis: inloophuis voor volwassenen en kinderen met kanker en hun naasten. www.vbrownhuis.nl
 • Gemeentelijke Welzijnsorganisaties
 • Humanitas
 • Huisartsen
 • Buurt app Nextdoor
 • Buurtgroepen op Facebook
 • Vrijwilligersplatform NLvoorelkaar
 • Verzorgingshuizen
 • Vincentiusvereniging: maatschappelijk dienstverlening.
 • Voedselbanken: hulp door de armsten te voorzien van voedselpakketten. www.voedselbanken.nl
 • De Zonnebloem: zet zich in om mensen met een beperking een onvergetelijke tijd te bezorgen. www.zonnebloem.nl
Een andere mogelijkheid is om uitnodigingen te schrijven en mensen om je heen te vragen om de uitnodiging aan iemand te geven van wie zij inschatten dat hij/zij graag komt eten met kerst.
De gasten aan tafel zijn mensen die de betreffende avond met kerst anders alleen door zouden brengen. Ook kenmerken de gasten zich doordat ze actief zijn voor anderen en zich inzetten als bijvoorbeeld vrijwilliger of mantelzorger.
Via een coördinator/aanspreekpunt (zie organisaties bij 'Waar vind ik gasten voor mijn EngelenTafel?' leg je contact. Je legt het idee van de EngelenTafel uit. En je geeft aan dat je op zoek bent naar gasten voor jouw tafel. Geef duidelijk aan voor wie het bedoeld is en laat de coördinator inschatten wie het aanspreekt. Denk vooraf na over het aantal gasten en over de mix.
Het aantal gasten kun je helemaal zelf bepalen. Wat past er aan jouw tafel – natuurlijk naast je zelf en eventueel gezin / partner. Bedenk dat het mooi is om een mix aan tafel te krijgen. Dus stel dat je ruimte hebt voor vier gasten, zorg dan dat je via minstens twee verschillende doelgroepen mensen aan je tafelt uitnodigt. Dit geeft variatie en dynamiek.
Tips en stappen voor het organiseren van jouw EngelenTafel. Download het engelentafel_draaiboek_A5.
De EngelenTafel roept veel warme en dankbare reacties op en wordt gezien als een treffend voorbeeld van concreet invulling geven aan naastenliefde. Jij (en je gezin) draagt een warm hart uit en geeft anderen een dankbare avond met kerst. Wie jij dat ook? Hoe werkt EngelenTafel nu precies om succesvol te zijn? Hieronder de werkende principes die wij binnen de EngelenTafel zien.
 • Het vindt plaats op Kerstavond, Eerste kerstdag, of Tweede kerstdag
 • Nodig gasten aan jouw tafel via via uit (voor tips klik hier)
 • Openheid werkt. Wees jezelf, vertel over je leven en wat je bezig houdt.
 • Behandel je gasten zoals je zelf ook graag behandeld wilt worden.
 • Iedereen heeft een verhaal en wil graag gehoord worden; vraag, luister en geniet.
 • Kook lekker en vanuit het hart. Het is aan jou om te bepalen hoe bijzonder je het wilt maken.
Kerst is het ultieme moment om samen te vieren. Een moment in het jaar waar door velen naartoe geleefd wordt. De dagen met kerst kan het alleen zijn het meest impact hebben. En juist dan is het samen zijn zeer welkom. Dus niet bijvoorbeeld de week ervoor of de dag erna… De EngelenTafel vindt plaats op Kerstavond, Eerste Kerstdag of Tweede Kerstdag.
Jij kookt waar jij je zelf goed bij voelt. Het gaat erom dat je een gezellige en feestelijke maaltijd bereid. Op zo’n manier dat je anderen met plezier ontvangt en ook dat je zelf een fijne avond hebt. Het is aan jou om te bepalen hoe bijzonder je het maakt. Hou rekening met uitgesproken smaken en gerechten en vraag bijvoorbeeld vooraf of er dieetwensen zijn. Via bijvoorbeeld Facebook en twitter wisselen we ook ideeën hiervoor uit. Of neem contact op om hierover van gedachte te wisselen!
De kosten zijn afhankelijk van het aantal mensen dat je wilt uitnodigen en wat je gaat koken. Kies hierin wat voor jou passend is en wat jij er voor over hebt. Het gebaar gaat boven veel gasten of luxe eten.
Als je te gast bent, ben je welkom zonder dat je hoeft te betalen. Je wordt ontvangen bij mensen thuis op hun eigen wijze. Wel kun je iets kleins meenemen als attentie voor de gastvrouw/heer.

 

Heb je andere vragen?

Via het contactformulier kun je je vraag stellen! We komen er graag spoedig op terug.